Koninklijke Metaalunie Nieuws Q1 º Staalfederatie

Koninklijke Metaalunie Nieuws Q1
Donderdag, 30 maart 2017

Pers- en andere Metaalunie berichten

Een nieuw kabinet moet voorrang geven aan een modern, innovatief industriebeleid. Dat beleid moet zorgen voor een snellere energietransitie, betere zorg en meer veiligheid. Dat schrijven de ondernemersorganisaties FME, UNETO-VNI, Koninklijke Metaalunie en Bouwend Nederland in een brief aan informateur Edith Schippers. De industriewerkgevers willen dat een nieuw kabinet techniekonderwijs topprioriteit maakt en een miljard euro investeert in onderzoek en innovatie. De Industriecoalitie van FME, UNETO-VNI, Bouwend Nederland en Metaalunie vertegenwoordigt ruim 27.000 bedrijven met 600.000 werknemers en een omzet van 140 miljard euro.

27-03 Werkgevers techniekopleidingen dreigen aansluiting met de toekomst te verliezen. Bijgaand artikel in het FD van vandaag.

23-03 HGG International bv wint Metaalunie Smart Manufacturing Award 2017

HGG is een mooi voorbeeld van Smart Manufacturing op vele vlakken in de metaalsector. Het bedrijf is voortdurend bezig met het optimaliseren van processen door technologische innovatie, digitalisering en automatisering en realiseert daarmee grote doorlooptijd- en kostenreductie voor zijn klanten.’ Met deze woorden omschreef juryvoorzitter Jan Post de winnaar van de Metaalunie Smart Manufacturing Award 2017 HGG International bv uit Wieringerwerf. Dit MKB-metaalbedrijf heeft zich volgens de jury op excellente wijze onderscheiden omdat het bedrijf onder meer het complete ontwerp- en fabricageproces voor de klant faciliteert. “Het bedrijf deelt graag zijn kennis met anderen en werkt samen met onderwijs, klanten en toeleveranciers. Het personeel wordt door middel van zelfsturende teams voortdurend betrokken bij product- en procesinnovaties”, motiveerde Post de keuze voor het bedrijf.

16-03 Nieuw kabinet moet staan voor ondernemerschap

De verwachte versplintering van het politieke landschap is iets minder groot geworden dan verwacht, maar het formeren zal toch een moeilijke klus worden. Koninklijke Metaalunie pleit voor een daadkrachtig en stabiel kabinet, met in een regeerakkoord aandacht voor industriebeleid en ondernemerschap. Dit zegt Jos Kleiboer, directeur Beleid Koninklijke Metaalunie in een eerste reactie op de verkiezingsuitslag. Zie bijgevoegd persbericht.

02-03 Gebrekkige kredietverlening blijft innovatiekracht MKB-bedrijven bedreigen

Nog steeds krijgt een derde van de mkb-metaalbedrijven die voor financiering bij een bank aanklopt, nul op rekest. Dit blijkt uit onderzoek dat Koninklijke Metaalunie heeft uitgevoerd onder haar ruim 13.000 leden. Uit het onderzoek komt naar voren dat 65% van alle mkb-metaalbedrijven voor een financiering in eerste instantie nog bij hun bank aankloppen.

Omdat die banken nog steeds terughoudend zijn in het verstrekken van kredieten, moeten bedrijven op zoek naar alternatieve, nog niet vanzelfsprekende en minder toegankelijke financieringsbronnen. Daarmee dreigen ze kansen te missen in een tijd waarin er mkb-metaalbedrijven doorlopend moeten vernieuwen en innoveren om concurrerend te blijven. Zie bijgevoegd persbericht.

21-02 Metaalunie-instrument borgt bouwen van bedrijfshallen met klein kantoor

Na een lange aanloop is de wet Kwaliteitsborging voor het bouwen door de Tweede Kamer aangenomen. Koninklijke Metaalunie heeft in het hele proces van de totstandkoming van de wet, zich met succes ingezet om eventuele nadelige gevolgen voor mkb-metaalbedrijven te voorkomen.

20-02 Mooi artikel over onze boodschap aan de politiek in het vakblad Lastechniek

08-02 Metaalunie in de Volkskrant over de machines als smeerolie van de economie

24-01 FME en Metaalunie ondertekenen samen het grondstoffenakkoord. Ter kennisneming: FME en Metaalunie nieuws.

24-01 Interview 'Het ondernemerschap zit bij de maakindustrie in de haarvaten' van de Metaalunie voorzitter in Vraag en Aanbod.

17-01 MKB-Metaal verwacht 2017 positief te starten

Na een minder 3e kwartaal zijn de uitkomsten van de Economische Barometer voor het MKB-metaal over het 4e kwartaal van 2016 positief. Zowel de binnenlandse- als de buitenlandse orderpositie namen toe, de verwachtingen voor de orderportefeuilles in het 1e kwartaal van 2017 zijn positief en ook het bedrijfsresultaat neemt toe. Tussen de sectoren zijn er verschillen maar over het algemeen geldt dat alle sectoren groeien. Onder de respondenten is de gemiddelde totale orderportefeuille afgenomen van 8,8 weken naar 8 weken.

17-01 Nieuw Ledenvoordeel Metaalunie helpt bedrijven met subsidieaanvragen

Succesvolle MKB-metaalbedrijven beschikken over een enorme innovatiekracht waardoor ze in staat zijn nieuwe producten te ontwikkelen en zich nieuwe processen en technieken eigen maken. Daarbij kunnen ze ondersteuning krijgen in de vorm van een aantal subsidieregelingen. Vaak zijn die echter moeilijk te doorgronden en hebben de kleinere bedrijven te weinig slagkracht om er optimaal van te profiteren. Met als gevolg dat ze geremd worden in hun innovatiekracht. Om dit te voorkomen, biedt Koninklijke Metaalunie een nieuw Ledenvoordeel aan: Leap. The Innovation Agency.

30-03 Werkgevers dringen bij informateur Schippers aan op innovatief industriebeleid  30-03 Werkgevers dringen bij informateur Schippers aan op innovatief industriebeleid (1.92 MB)
30-03 coalitie A4  30-03 coalitie A4 (277.88 KB)
27-03 Werkgevers techniekopleidingen dreigen aansluiting met de toekomst te verliezen  27-03 Werkgevers techniekopleidingen dreigen aansluiting met de toekomst te verliezen (120.01 KB)
23-03 HGG International bv wint Metaalunie Smart Manufacturing Award 2017  23-03 HGG International bv wint Metaalunie Smart Manufacturing Award 2017 (551 KB)