STAAL gaat hét maken º Staalfederatie

STAAL gaat hét maken
Zondag, 31 december 2017

STAALMAKERS Nieuwsbrief

100% circulair
Begin deze maand is de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam geopend. Voor het semi-permanente gebouw is vol ingezet op hergebruik van de bouwdelen. Aan de basis hiervan staat de stalen hoofddraagconstructie: volledig demontabel én remontabel.

Aardbevingsbestendig en energieneutraal met staal
Dat staal geschikt is voor het aardbevingsbestendig maken van woningen, is onlangs aangetoond in Delfzijl, Holwierde en Farmsum. In deze drie, door aardbevingen bedreigde plaatsen in de provincie Groningen zijn 23 bestaande rijtjeswoningen aardbevingsbestendig én energieneutraal gerenoveerd.

Eindeloze transformatie
Op initiatief van Overvecht Vastgoed en naar ontwerp van MONK Architecten is de voormalige, monumentale montagehal van Werkspoor in Utrecht omgevormd tot de ‘place to be’ voor evenementen en creatieve industrie. En de herbestemming duurt voort, anticiperend op nieuwe gebruiksbehoeften.

Hoogstandje in staal voor hospitality in de hoofdstad
Recht tegenover het Olympisch Stadion Amsterdam, verrijst Zuidblok: een nieuwe culinair centrum met hotel in één gebouw. Mede vanwege de forse uitkraging van de hotelverdiepingen (ruim 16 m) was een staalconstructie de logische keuze.

Transformatie door stalen injectie
Blok 1 van het voormalig laboratorium van Shell in Amsterdam is omgetoverd tot huisvesting van de Amsterdamse Hogeschool der Kunsten. Dankzij staal zijn de grote dans- en theaterzalen in en op het bestaande monument geplaatst.

Lees verder in de nieuwsbrief november 2016

Regionaal sportcomplex van landelijk formaat
Sinds 3 februari 2016 beschikt de gemeente Alkmaar over een multifunctioneel sportparadijs, geformeerd uit vrij indeelbare stalen hallen die een variëteit aan wedstrijd- en recreatiesporten faciliteren.

Stadsbalkon uit de startblokken
Gemeente Tilburg heeft groen licht gegeven aan de transformatie van de historische Locomotiefhal. De LocHal gaat per 2018 dienst doen als Tilburg’s ‘stadsbalkon’ met onder meer het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur en de Bibliotheek Midden-Brabant.

Gestapelde vitaliteit
Volgende maand gaat indoor­sportcomplex Olympiakwartier open. De stapeling van zwembad, voorzieningen en breedtesporthal levert een opvallende bijdrage aan de sportbeoefening én de stedelijke beleving van Almere Poort.

Duurzame waardering
Wie staal kiest voor de constructies en afwerking van gebouwen en infrastructuur draagt bij aan een lagere milieubelasting. Bouwen met Staal waardeert die keuze met de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal 2016.

Excellente revitalisatie
‘Auto’s worden steeds groener, daarom willen wij ook een groen(er) gebouw’. Dit credo van Bourguignon vormde de opmaat tot volledige vernieuwbouw van de panden van het automobiel­bedrijf in Leeuwarden. Met hergebruik van de stalen draagconstructies.

Expressieve filmmachine
Tien jaar ná de sluiting van Euro Cinema in de Visstraat hebben de Dordtenaren weer een volwaardige bioscoop: Kinepolis Dordrecht. De ‘filmmachine’ draait sinds februari.

Lees verder in Nieuwsbrief Staalmakers april 2016

Bioscoop en blikvanger
17 september a.s. opent megabioscoop- en infotainmentcenter CineMec een nieuwe vestiging in Leidsche Rijn, Utrecht. Het gebouw is een kaskraker.

Elfstedenhal
De zomervakantie is voorbij, de schaatsen kunnen uit het vet. Eind deze maand gaat de nieuwe Elfstedenhal in Leeuwarden open.

Haags huzarenstukje
Bij Den Haag Nieuw Centraal krijgt de Erasmuslijn, de metroverbinding met Rotterdam-Slinge, een nieuw begin-/eindstation. De uitvoering (tot op 12 m boven het maaiveld) trekt veel bekijks.

Stoere regisseur van het spoor
ProRail heeft in Utrecht een nieuwe verkeersleidingspost in gebruik genomen. De aanwinst (in staal en weervast staal) regisseert alle treindiensten in en rond de Domstad.
Lees verder in Nieuwsbrief Staalmakers september 2015.

In het bijzijn van de Commissaris der Koning van de provincie Noord-Brabant, de heer W. v.d. Donk, is zaterdag 9 mei de Paleisbrug in Den Bosch in gebruik gesteld: een vorstelijke oversteek in weervast staal.In Maastricht worden de voormalige elektriciteitscentrale en ketelhuizen van ‘de Timmerfabriek’ voorbereid op hun nieuwe functie: bioscoopzalen met horecagelegenheid van filmhuis Lumière. En nog veel meer 'Staal gaat het maken' nieuws in de Nieuwsbrief Staalmakers juni 2015

Dat is pas circulair: Het nieuwe Fokker Logistics Center 7&8 is gemáákt voor hergebruik als gebouw én voor hergebruik van de componenten.

Het Fokker Logistics Center 7&8 is op dit moment in aanbouw bij de entree van het Fokker Logistics Park in Schiphol-Oude Meer. Met 30.628 m2 bedrijfshal en drie kantoorlagen van 4.514 m2 wordt ‘t een écht bedrijfsgebouw voor (internationale) logistieke ondernemingen die zich graag in de directe nabijheid van luchthaven Schiphol ophouden. Ontwikkelaar AFBP, een consortium van Delta Development Group, Reggeborgh en VolkerWessels, ziet er op toe dat het gebouw duurzaam wordt. In geringe milieubelasting en een lagere exploitatierekening wordt voorzien via een samenspel van duurzame voorzieningen; van lage-temperatuurverwarming en gebalanceerde ventilatie en koeling tot gezonde inrichtingsmaterialen en een CO2-zuiverend truckcourt. Nieuwsbrief Staalmakers april 2015

Woensdagmiddag 29 april a.s. organiseert Bouwen met Staal een bezoek aan het project. De rondleiding over de bouwplaats wordt voorafgegaan door presentaties van Coert Zachariasse (AFBP/Delta Development Group), Robert Kwintenberg (Systabo), Ivo Lohuis (Aveco de Bondt) en Eibert Jan Bosch (Van den Brink Staalbouw). Kijk voor het programma en aanmelden voor gratis deelname op www.bouwenmetstaal.nl.

Staal is goed vertegenwoordigd onder de genomineerden voor de Nederlandse Bouwprijs 2015. De prijswinnaars is bekend gemaakt op het Gala van de Nederlandse Bouw tijdens de Week van de Bouw, 9 tot en met 13 februari in de Jaarbeurs in Utrecht.
Het opzienbarende stadsgebouw Het Timmerhuis, naar ontwerp van OMA, biedt vanaf komend najaar plaats aan het stadskantoor van de gemeente Rotterdam, de Stadswinkel, winkels en woningen.
Woensdag 14 januari 2015 hebben het Rijk en 52 Nederlandse bedrijven en organisaties de Green Deal Circulaire Gebouwen gesloten. Hiermee is het startschot gegeven aan de implementatie van het begrip circulaire economie in de gebouwde omgeving.
En veel meer nieuws in de nieuwsbrief van januari 2015.

Nominaties Nationale Staalprijs, LCA bruggen, Infoversum, Edwin Kornmann Rudi (Kraanhotel), Energiehuis en meer nieuws in de nieuwsbrief van juli 2014.
Het Timmerhuis (Stadskantoor Rotterdam), Ferdi Buijsrogge over hoofdkantoor Lely Industry, De Smederij Amsterdam, Nationale Staalprijs 2014, Stadskantoor Delft en Doe mee met de Staalmakers. Dit alles in de nieuwsbrief van april 2014.
Stadskantoor Utrecht, Nationaal Militair Museum Soesterberg, KPMG-onderzoek Kengetallen in de bouw en nog veel meer nieuws in december
Anna van Bueren-toren, turn-key hallen, Cepezed Projects en meer in oktober.
Meld u hier aan voor de nieuwsbrief.

De eerste nieuwsbrief van Staalmakers

Een breed gedragen initiatief wat als doel heeft het imago van de sector te verbeteren en het marketingdenken binnen de sector te stimuleren.
De eerste nieuwsbrief geeft een eerste indruk hoe toekomstige nieuwsbrieven er uit komen te zien, alleen wordt in deze nieuwsbrief tevens uitleg gegeven wat Staalmakers is en doet. Verder zal elke nieuwsbrief de laatste ontwikkelingen en trends in de (staal)bouw bevatten. Een van deze trends is duurzaamheid.
In de volgende nieuwsbrief zal aandacht worden geschonken aan één van de vaste onderdelen van de onlangs gestarte imagocampagne ‘Staal gaat hét maken’: Staalmakers.nl. Deze website informeert over het bouwen met staal, aan de hand van de thema’s: flexibel, efficiënt, duurzaam en uniek.
Klik hier voor de 1e nieuwsbrief.

Promotiecampagne van de staalsector ‘Staal gaat het maken’ van start
De lancering van deze campagne - op 24 februari 2012 - gebeurde middels het live gaan van de website www.staalmakers.nl en het verschijnen van de Cobouw Staalbijlage.

Wie zijn de Staalmakers?

In 2010 hebben Staalfederatie Nederland (branchevereniging van staalhandelaren) en Tata Steel (één van de grootste staalproducenten ter wereld) onderzoek laten uitvoeren door USP Marketing Consultancy naar het imago van staal. De onderzoeksresultaten hebben geleid tot het collectief Staalmakers. Andere partijen die dit initiatief ondersteunden, zoals bijvoorbeeld Bouwen met Staal, hebben zich hierbij aangesloten.

Doel van Staalmakers
Uit het onderzoek is gebleken dat veel partijen die betrokken zijn bij een bouwproject (of het nu een woningbouw, utiliteitsbouw of een infrastructureel project betreft; nieuwbouw of renovatie) de voordelen van staal goed weten te benoemen. Daarentegen gaven zij ook aan dat staal, wat hen betreft, enkele nadelen heeft. Dit laatste is niet terecht.
Daarom heeft Staalmakers zich ten doel gesteld om het imago van staal te verbeteren. Dit gebeurt op twee manieren:

  1. Het benadrukken van de voordelen van staal (duurzaam, flexibel, efficiënt en zelfs uniek)
  2. Het wegnemen van mispercepties over staal (brandveiligheid en kosten)

Staalmakers laat aan de hand van projecten zien wat staal in de praktijk betekent. De kernwaarden die telkens gebruikt worden, zijn flexibel, duurzaam, efficiënt en uniek. In elk project waarbij staal een belangrijke rol heeft gespeeld, komen één of meerdere van deze kernwaarden terug. We willen hiermee met name professionele opdrachtgevers in de bouw (zoals projectontwikkelaars, ontwikkelende bouwers, gemeenten en woningcorporaties) alsmede hun naaste adviseurs bij projecten (zoals gebouwmanagers, architecten, kostendeskundigen en constructeurs) informeren over staal, maar bovenal inspireren.

‘Staal gaat hèt maken’

‘Staal gaat hèt maken’ is de slogan van Staalmakers voor haar gehele imagocampagne. De website www.staalmakers.nl is één van de uitingen. Ook social media (zoals LinkedIn en Twitter), nieuwsbrieven, persberichten en evenementen worden ingezet om alle betrokkenen te informeren en inspireren over staal.

Cobouw
Een ander medium wat is ingezet door Staalmakers is de Cobouw. Donderdag 16 februari waren de eerste signalen van de campagne al te zien. In de Cobouw van deze dag werd de lezer uitgedaagd niet te denken aan staal, waarna vervolgens veel mooie staalprojecten de revue passeerden. Gelijktijdig met de lancering van de website op vrijdag 24 februari verscheen ook de Cobouw Staalbijlage: een aparte bijlage bij de Cobouw geheel in het teken van staal.

Bijbehorende afbeeldingen