Staal in beeld in gesprek met Ineke Dezentjé Hamming º Staalfederatie

Staal in beeld in gesprek met Ineke Dezentjé Hamming
Zaterdag, 09 januari 2016

De redactiecommissie van de Staalfederatie uitgave Staal in beeld is verheugd over de exclusieve interviews dat zij mocht afnemen met mevrouw Ineke Dezentjé Hamming (FME voorzitter) en de heren Jos Kleiboer (Koninklijke Metaalunie directeur Beleid) en Guido Landheer (EZ directeur).

Ineke Dezentjé Hamming: Industrie heeft Nederland door crisis gesleept

Industrie en handel lopen als een rode draad door de loopbaan van Smart Industry-boegbeeld mr. Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink. Voorafgaand aan haar functies als VVD-Kamerlid en haar huidige FME-voorzitterschap was ‘Port of Rotterdam’ een kwart eeuw haar thuishaven (Hoofd PR bij ECT en directeur Port Promotion Council). De staalhandel kent ze van binnenuit, dankzij vier jaar hoofd PR bij Staalfederatie-lid Van Leeuwen Buizen Groep te Zwijndrecht. “Industrie en handel zijn fascinerend. Het is de sector die ons land vooruitbrengt en dankzij de enorme exportkracht Nederland relatief rustig door de crisis heeft gesleept. Ook in de nieuwe economische realiteit, is industrie de winnaar, met goede technologische oplossingen voor grote actuele vraagstukken als klimaatbeheersing, duurzaamheid en voedselzekerheid.”

Jos Kleiboer: Industriebeleid vertalen naar MKB-metaal

De industrie wordt steeds meer gezien, wordt steeds belangrijker en Nederland beseft dat het niet alleen van een diensteneconomie kan bestaan. Want de maakindustrie is goed voor de Nederlandse economie, zegt Jos Kleiboer, directeur beleid van Koninklijke Metaalunie. “Directeur Topsectoren en Industriebeleid Guido Landheer vertelde mij laatst gekscherend dat het weer geaccepteerd is bij EZ om ‘medewerker industriebeleid’ op je visitekaartje te zetten. Vroeger werd je daarom verguisd, maar tegenwoordig kan het weer”, zegt hij.

Guido Landheer: Hollands Glorie’ kopt de krantenpagina over de ‘nationale iconen’, de vier meest indrukwekkende innovaties die ons land rijk is.

Als uithangbord van het Nederlandse bedrijfsleven siert het artikel de kamerdeur van EZ-directeur drs. Guido Landheer.
Binnen het directoraat-generaal Bedrijfsleven & Innovatie is hij verantwoordelijk voor het Topsectoren- en Industriebeleid van het kabinet. “Het werkt”, concludeert hij, verwijzend naar de nationale iconen en feiten. “Nederland – topsectoren én industrie in haar geheel – scoren heel goed op thema’s als groei, innovatie en export. Samenwerking en krachtenbundeling tussen verschillende partijen maakt het verschil. Doe dus mee en meld u aan’, nodigt hij de staalketen uit. “De Topteams staan er voor open”. Lees het gehele interview met Guido Landheer in bijgevoegd artikel.

Sib interview met Ineke Dezentje-Hamming  Sib interview met Ineke Dezentje-Hamming (2.58 MB)
Sib interview met Jos Kleiboer  Sib interview met Jos Kleiboer (3.45 MB)
Sib interview met Guido Landheer  Sib interview met Guido Landheer (815.47 KB)