Koninklijke Metaalunie Nieuws Q4 º Staalfederatie

Koninklijke Metaalunie Nieuws Q4
Vrijdag, 11 september 2020

Metaalunie onderzoek over gevolgen coronavirus (6): minder sterke omzetdaling derde kwartaal

Koninklijke Metaalunie geeft met een zesde onderzoek inzicht over de gevolgen van de coronacrisis voor het MKB-metaal. In de eerste week van september is een korte vragenlijst aan een aantal Metaalunieleden voorgelegd. Hierna volgen de belangrijkste resultaten uit dit onderzoek.

De uitkomsten van deze editie van het onderzoek zijn minder negatief dan de vorige edities. Het aantal bedrijven dat te maken heeft met omzetdaling is voor het eerst sinds het uitbreken van het virus in Nederland afgenomen. Hiermee is de verwachte omzetdaling voor het derde kwartaal van 2020 minder negatief dan men voor de zomervakantie aangaf. Daar staat tegenover dat het ziekteverzuim is toegenomen. Ook denkt een aantal bedrijven na over het afscheid nemen van vast personeel. Het aantal bedrijven dat aangeeft er vertrouwen in te hebben dat ze de crisis zal overleven, is gestabiliseerd ten opzichte van voor de zomervakantie.

MKB-metaal in het oog van de orkaan

De uitslag van de Koninklijke Metaalunie Economische Barometer voor het MKB-metaal was het eerste kwartaal desastreus. De Economische Barometer over het tweede kwartaal laat een iets minder negatief beeld zien, maar de afname van zowel de binnen- als buitenlandse orderportefeuille hangt als een grijze wolk boven de sector.

11-09 Metaalunie corona barometer - Minder sterke omzetdaling derde kwartaal  11-09 Metaalunie corona barometer - Minder sterke omzetdaling derde kwartaal (440.78 KB)
03_08 Metaalunie Barometer - MKB-metaal in het oog van de orkaan  03_08 Metaalunie Barometer - MKB-metaal in het oog van de orkaan (179.06 KB)
08_03 Telegraaf - Metaalbedrijven houden hart vast voor najaar  08_03 Telegraaf - Metaalbedrijven houden hart vast voor najaar (1.19 MB)