Laden Evenementen

Ook dit jaar organiseert FME weer de Milieu- en Energiedagen. In 2025 is er veel aandacht voor de CSRD-implementatie. Samen met Bovag en Metaalunie hebben we gewerkt aan een pakket om rapportageplichtige en niet-rapportageplichtige bedrijven te helpen met de implementatie. Ook wordt ingegaan op het recent aangekondigde Omnibus-voorstel van de Europese Commissie (CSRD, CSDDD). Andere onderwerpen die worden behandeld zijn: energiebeleid en betaalbaarheid van de energietransitie, elektrificatie in de praktijk, uitgebreide producenten verantwoordelijkheid, circulaire economie doelen en actuele zaken uit de Omgevingswet.

Meld je aan voor 6 mei

Meld je aan voor 14 mei

Programma

13:00 uur | Inloop en ontvangst

13:30 uur | CSRD, CSDDD en impact Omnibus pakket Europese Commissie
CSRD is in werking. CSDDD volgt. De Europese Commissie heeft een omnibus pakket ingediend waarmee ambitie en eisen verlaagd worden. Hoe zit dat nu? Wat is de impact op mijn bedrijf?   
door Geoffroy Feij, FME

13:50 uur | CSRD-standaardisatie & Tooling  
Ten behoeve van de CSRD-implementatie zijn FME, BOVAG en Metaalunie samen gaan werken aan hulpmiddelen: standaardisatie & tooling voor rapportage- en niet rapportageplichtige bedrijven.
door Jeffrey Storm, FME

14:10 uur | CSRD in de praktijk
FME werkt samen met De Duurzame Adviseurs om leden te ondersteunen bij de implementatie van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). De CSRD stelt nieuwe eisen aan bedrijven op het gebied van duurzaamheidsrapportage, en veel organisaties zoeken hulp bij de voorbereiding en uitvoering hiervan. De Duurzame Adviseurs biedt intensieve begeleiding om bedrijven hierin te ondersteunen.
door Joris van Hees, De Duurzame Adviseurs verbonden aan CENSO                

14:30 uur  | Circulaire Economie
Gebruik grondstoffen moet halveren. De overheid wil het NPCE updaten en circulaire doelen afspreken. Internationaal zien we een strijd om kritieke grondstoffen. Wat is de impact hiervan op bedrijven.
door Robert van Beek, FME

14:50 uur | Pauze

15:10 uur | Gelijk speelveld en betaalbaarheid elektrificatie
Investeringen in het net gaan € 200 miljard bedragen. Nederlandse elektriciteitsprijzen zijn de  hoogste in Europa. Bedrijven willen verduurzamen maar kunnen niet. Europa lanceert de Clean Industrial Act. Rondje beleid uit Nederland en Europa en de impact op FME-leden.
door Robert van Beek, FME

15:40 uur | Energietransitie in de praktijk
Bedrijven willen verduurzamen en elektrificeren. Een stappenplan en energiescan zijn daarbij onmisbaar. Hoe werkt dat in de praktijk?
door Bart van der Hall, CENSO

16:10 uur | Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid
De vervuiler betaalt! Maar gebeurt dat ook? Bedrijven zijn verantwoordelijk voor recycling van producten (e-waste), auto’s, verpakkingen en textiel. Ze moeten ook circulair worden. Er komt een plasticheffing en -bijmengnorm. Lukt dat allemaal nog? Wat gaat dat kosten?
door Robert van Beek, FME 

16:30 uur | Omgevingswet en aanpalende regels hoe gaat het nu in de praktijk?
Een tour de table over: Zeer Zorgwekkende Stoffen in omgevingswet en afvalwetgeving, Wijzigingen uit Verzamelbesluit Omgevingswet IENW bodem en water 2026, Consequenties van Vernieuwde Richtlijnen oppervlaktebehandeling metalen en kunststof. Verdieping omgevingswet; afwijken van het omgevingsplan, hoe gaat dat?
door Jeannette Levels, bureau LBP Sight

17:00 uur | Afsluiting bijeenkomst en borrel  

 

Ga naar de bovenkant