CBAM dossier

26 februari 2024

CBAM-rapportage over Q4: standaardwaarden nu bekend (16-01-2024)

Metaalbedrijven die specifieke producten van staal of aluminium van buiten de EU hebben geïmporteerd, moeten voor 31 januari rapporteren hoeveel CO2-uitstoot bij de productie hiervan is vrijgekomen… Standaard emissiewaarden ‘Aluminium’ en ‘IJzer en Staal’ nu bekend

CBAM-Standaard-emissiewaarden-IJzer-en-Staal

CBAM-Standaard-emissiewaarden-Aluminium

Bron: MTL Metaal Magazine d.d. 16-01-2024


Op 21 november 2023 vond een interessant webinar over CBAM plaats verzorgd door NEa/Douane.

Terugkijken

Het webinar is terug te zien via de website van de NEa. Ook kunt u hier de gegeven presentaties downloaden.

CBAM-UMN-UI manual for Declarants (incl. Business Guide) – Release 1.2-v1.41.pdf (europa.eu)

Antwoorden op voorgestelde vragen

De veelgestelde vragen uit dit webinar zijn voor u op een rij gezet en beantwoord. Deze veelgestelde vragen zijn geselecteerd uit alle vragen die tijdens de webinar zijn gesteld. Het kan dus zijn dat uw vraag hier niet tussen staat. U kunt uw vraag natuurlijk alsnog stellen. Voor vragen over importeren, (douane)vertegenwoordiging en GN-codes kunt u terecht bij de Douane helpdesk. Voor algemene vragen over CBAM en bijbehorende verplichtingen kunt u terecht bij de NEa CBAM-helpdesk.

Per 1 oktober 2023 zal het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) gaan gelden (zie ook: Algemene informatie CBAM | Nederlandse Emissieautoriteit). Wie dan voor meer dan 150 euro CBAM-goederen (Bijgevoegd: Lijst met CBAM goederen) importeert van buiten de EU, krijgt te maken met een nieuwe rapportageverplichting. Voor de vanaf dat moment geïmporteerde goederen moet uiterlijk eind januari 2024 een digitale rapportage worden opgeleverd. Het IT-systeem hiervoor (portaal) is nog in ontwikkeling bij de Europese Commissie. Een stappenplan om ondernemers voor te bereiden staat op de website van de Nederlandse Emissieautoriteit. Bron: informatie afkomstig van Geo Aldershof (NVG).

Meer informatie

De komende tijd zal meer concrete informatie over CBAM bekend worden. Wij willen u daarover graag informeren. Wilt u relevante informatie ontvangen over het invoeren van CBAM? Abonneer u dan op de NEa CBAM-helpdesk en de Douane nieuwsbrief.

Enkele relevante punten

Verplichte kwartaalrapportage

  • Het eerste relevante kwartaal is Q4 2023, de rapportage dient uiterlijk 1 februari 2024 ingediend te zijn;
  • Let op! De rapportagemodule is pas beschikbaar rond 1 januari 2024, houd hiervoor de websites van NEa en Douane in de gaten
  • Uiteindelijk zult u – als importeur – relevante gegevens dienen op te vragen bij uw (buitenlandse) leverancier. Hiervoor zijn vertalingen in meerdere talen beschikbaar, zodat de leverancier weet welke gegevens relevant zijn om aan u als importeur door te geven. Deze gegevens heeft u vervolgens nodig voor uw rapportage.

Koolstofprijs

  • Er is sprake van een overgangsperiode, d.w.z. een periode waarin nog niet alle CBAM-regelgeving volledig van kracht is. Gedurende deze overgangsperiode kunt u gebruikmaken van standaardwaarden voor de CO2-prijs. Deze zijn beschikbaar eind december en worden ook – naar verwachting – verwerkt in de rapportagemodule.
  • Uiteindelijk zult u als importeur op enig moment moeten werken met de daadwerkelijke CO2-prijs, maar daarvoor dient u eerst relevante gegevens op te vragen aan uw (buitenlandse) leverancier.
In vervolg op het CBAM webinar van 8 maart organiseerden we op 4 juli samen met NEVAT, FPT-Vimag en EY een CBAM-workshop.
Het is niet zozeer de vraag of maar vooral hoe CBAM je business zal raken. Het is dan ook belangrijk tijdig op de hoogte zijn van wat dit precies inhoudt en welke aanpak je als bedrijf het beste kunt hanteren. Tijdens de bijeenkomst gingen we hier verder op in. We kijken terug op een succesvolle bijeenkomst waar veel van onze leden weer een stap verder zijn geholpen dankzij de presentatie van EY.
  • Het eerdere webinar gemist? Je kunt dit terugkijken via deze link.
  • Meer weten over CBAM? Klik hier!
Zoals bekend, wordt de CBAM wetgeving per 1 oktober 2023 van kracht en start de transitieperiode. Desalniettemin is er nog voor bedrijven onduidelijk wat dit voor hen gaat betekenen en waar zij zich op voor moeten bereiden en vooral ook hoe. Echter is nog niet alles duidelijk. We doen er alles aan om onze leden waar mogelijk te informeren.