Metaalketen Hengelo is gek van metaal: “Wij zijn geen reguliere metaalhandel”

13 december 2021

Metaalketen Hengelo, gespecialiseerd in non-ferro metalen halffabricaten, is sparringpartner en adviseur voor iedereen die opzoek is naar aluminium, koper, RVS, brons en messing. Brigitte Kuipers staat sinds 2018 aan het roer. De Koninklijke Staalfederatie gaat met haar in gesprek over Metaalketen Hengelo, ontwikkelingen in de markt en toekomstdromen.

Metaalketen Hengelo bestaat sinds 1985 en heeft zich ontwikkeld van een regionale metaalhandel tot een nationale speler. Andere metaalbedrijven kunnen dan ook niet meer om Metaalketen Hengelo heen. Het bedrijf heeft in de loop van de jaren een sterke groei doorgemaakt in zowel de afzet als de uitbreiding van het assortiment. Metaalketen Hengelo levert aan verschillende branches en bedrijven, waaronder constructiebedrijven, gevelbouwers, apparatenbouwers, automotive, de matrijzen- en de verspanende industrie. Brigitte: “Het assortiment is uitgebreid, we hebben veel specialistische kennis in huis en we investeren vooral in de lange termijn relatie”.

Focus op de lange termijn

Dat geldt niet alleen voor leveranciers, afnemers en klanten, maar ook zeker voor de werknemers. Een groot deel van de dertig medewerkers die werkzaam zijn voor Metaalketen Hengelo heeft langdurige dienstverbanden. Zowel op de verkoopafdeling als op de werkvloer: “Een aantal collega’s zijn al meer dan 30 jaar in dienst”. En daar is Brigitte Kuipers, algemeen directeur, er een van.In 1994 startte Brigitte haar carrière bij Metaalketen Hengelo als verkoopleider, dat toen nog onder de naam Aweco opereerde. Dat was een groothandel in non-ferro metalen die zich voornamelijk richtte op aluminium en het regionaal verkocht. In al die jaren dat Brigitte verkoopleider was, heeft ze Metaalketen Hengelo als haar eigen bedrijf beschouwd. “Ik heb de hele ontwikkeling naar Metaalketen Hengelo bewust meegemaakt. Ik zei altijd: Ik ben een ondernemer in loondienst. Door veel tijd en energie in mijn werk te steken, heb ik het bedrijf door en door leren kennen.”

De maatschappelijke doelen waarvoor het bedrijf zich inzet zijn vanzelfsprekend onderdeel van de bedrijfsvoering en cultuur. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen staat dan ook hoog in het vaandel. Zo sponsort Metaalketen Hengelo een aantal sportverenigingen, is het een erkend leerbedrijf en biedt het ruimte aan stagiaires die net even wat meer persoonlijke ondersteuning nodig hebben. “Dit vraagt natuurlijk om extra aandacht en begeleiding, maar je krijgt er ook veel voor terug. Als je ziet wat je als onderneming kan bijdragen aan het werkplezier dan ervaar je deze extra zorg absoluut niet als last.”

Kruisbestuiving

Nu veel collega’s een geruime tijd voor het bedrijf werken, zorgt Metaalketen Hengelo er ook voor dat er voldoende instroom is. “Het is belangrijk dat er een gezonde balans is tussen de ervaren, wat oudere medewerkers en jonge nieuwe collega’s. Alleen al om de specialistische kennis en expertise niet verloren te laten gaan. Wij zijn geen reguliere metaalhandel en hebben de kennis hard nodig.”

Een aantal nieuwe jonge krachten is afgelopen jaren onderdeel geworden van het team. “Vaak moeten de nieuwe werknemers het vak vanaf het begin leren en daar krijgen ze alle ruimte voor. De kruisbestuiving tussen de oude en nieuwe generatie brengt een fijne en ontspannen dynamiek in de organisatie. Af en toe moeten de jongeren wat afgeremd worden in hun enthousiasme, maar ze zorgen tegelijkertijd voor nieuwe ideeën en andere inzichten. Het is goed om te zien dat collega’s hiervoor open staan en de medewerkers van elkaar leren.”

Metaalketen Hengelo is een goede weg ingeslagen en heeft gezorgd voor een gezonde mix tussen jong en oud. Een generatiekloof is er wel, maar volgens Brigitte wordt deze kloof deels opgevuld met humor: “Wij spreken soms nog over dubbeltjes en kwartjes als een klant ons iets te duur vindt. Laatst vroeg een van de jongere medewerker wat dat nou precies was. Ik heb toen voorbeelden van kwartjes en dubbeltjes boven zijn bureau geplakt.”

Brigitte is zelf ook veel op de werkvloer te vinden; naast strategisch is ze nog altijd graag operationeel actief binnen het bedrijf. Zo houdt ze gevoel met de markt en de prijzenontwikkelingen en weet ze wat er binnen het bedrijf speelt: “Ik ben graag betrokken bij de dagelijkse gang van zaken. Alleen dan zie je of processen zo lopen zoals je dat graag zou willen. Je wilt weten of klanten tevreden zijn en hoe eventuele problemen opgelost kunnen worden. Ik vind het daarnaast erg belangrijk om continu aan onze kwaliteit te blijven werken. Dat kan alleen maar als je weet wat er speelt op de werkvloer en bij onze klanten. Daarnaast vind ik het ook gewoon fijn om de sfeer te proeven. Onze medewerkers zijn een groot kapitaal van de onderneming en daar moet je goed op passen.”

Meer dan een handelsonderneming

In de 25 jaar die Brigitte over de werkvloer van Metaalketen Hengelo loopt, heeft ze veel zien veranderen. “We zijn nog meer gaan investeren in de klant. We hebben ons op zo’n manier in de klant verdiept dat we een grote procesoptimalisatie hebben gerealiseerd. Wij ontzorgen de klant door een stukje bewerking over te nemen zodat ze een schakel kunnen overslaan.

Wij verhandelen materialen en voeren voor veel klanten ook eenvoudige bewerkingen uit. Maar als we zien dat de klant een complexere bewerking wil hebben, nemen we dat ook graag over.” Het one-stop-shop principe noemt Brigitte het: alles is op een plek te bestellen en te realiseren. “We ontzorgen onze klanten graag door delen van hun productieproces over te nemen. Als bewerkingen te specialistisch worden, maken we graag gebruik van de kennis en diensten van partners die aan de kwaliteitseisen van Metaalketen Hengelo en onze klanten voldoen.”

“Het is belangrijk dat er een gezonde balans is tussen de ervaren, wat oudere medewerkers en jonge nieuwe collega’s”

Onderscheid

Dat is niet het enige waarin Metaalketen Hengelo zich weet te onderscheiden van de concurrentie. Het verkoopteam noemt zich namelijk geen specialisten maar generalisten. “Bij onze concurrenten zie je dat als er een vraag is naar een bepaald product, de klant gekoppeld wordt aan een deskundige. Als de klant dan nog een vraag heeft over een andere materiaalsoort dan wordt hij overgedragen aan de volgende specialist. Bij ons weten de verkopers alles over de producten die we op voorraad hebben liggen of waar vraag naar is. Onze verkopers zijn ook verantwoordelijk voor de inkoop van de producten en houden op deze manier het overzicht over de gehele voortgang en kunnen ze de levertijd bewaken. Zo weet hij/zij precies waar iets ingekocht wordt, wat de beste prijs is en zijn de functies van inkoop en verkoop goed in balans.”

Trots

Samen met het team heeft Brigitte afgelopen jaren al veel gerealiseerd. “Ik ben trots op waar we staan. Metaalketen Hengelo heeft een betrouwbare naam opgebouwd wat zich heeft uitbetaald in een vaste groep afnemers die nog steeds groeit. We zitten nog vol met ambities die we met ons enthousiaste team collega’s graag willen waarmaken. Speerpunten zijn daarbij de borging en waar mogelijk verdere verbetering van de kwaliteit, maar natuurlijk ook een gezonde groei van de onderneming.

Staalfederatielid

Sinds juli 2021 is Metaalketen Hengelo lid van de Koninklijke Staalfederatie. Waarom ze deze keuze hebben gemaakt is volgens Brigitte niet moeilijk te verklaren: “De Staalfederatie is hét platform voor handelaren in de metaal. Ik kijk dan ook uit naar het opbouwen van kennis en het gezamenlijk optrekken met collega’s in bijzondere gevallen in situaties die ons allen aangaan.” Metaalketen Hengelo zal zich actief gaan inzetten voor De Regiokamer. Binnen dit platform komen leden regionaal of landelijk bij elkaar maar met betrekking tot overkoepelende thema’s die samengaan met het regionaal werken.

Ook in de spotlight?

Wil jij ook in gesprek met de Koninklijke Staalfederatie en jouw bedrijf in de spotlight zetten? Neem dan contact met ons op!