Samen sterk in de staalsector

18 december 2023

Als Staalfederatie gaan we graag in gesprek met lidbedrijven die zich weten te onderscheiden op een of meerdere van onze thema’s: digitalisering, duurzaamheid, logistiek en personeel.

De verhuizing van staalhandelaar CM Staal van Wateringen naar Den Hoorn bood de gelegenheid om op verschillende gebieden te vernieuwen in het nog te bouwen pand. Om in het nieuwe gebouw nóg efficiënter te werk te gaan, was de toepassing van nieuwe kranen essentieel. Voor dit artikel spraken we daarom met directeur Cees Rijnenberg van CM Staal én met Martijn Feijen en Peter Breedveld van Optima Kranen (onderdeel Breedveld Groep), de leverancier van de nieuwe kranen. Een mooi voorbeeld van samenwerking in de keten.

CM Staal levert sinds jaar en dag stalen profielen en is de grootste voorraadhouder open koudgewalste profielen in Nederland. Daarnaast levert CM Staal ferro en non- ferro aan eindverbruikers. In de vestiging in Den Hoorn ligt gemiddeld 2.000 ton materiaal opgeslagen. Zo kunnen vrijwel alle bestellingen direct uit eigen voorraad geleverd worden.

Optima Kranen, onderdeel van de Breedveld Groep, is officieel OMIS-dealer en gespecialiseerd in de verkoop van bovenloopkranen, onderhangende kranen, zwenkkranen, portaalkranen en magazijn oplossingen zoals het automatische magazijn kraansysteem dat door OMIS zelf ontwikkeld is.

Een nieuw duurzaam en efficiënt ingericht pand

CM Staal, opgericht in 1938 in Den Haag, trok in de jaren ’70 naar Wateringen. Met de tijd kwamen de woonwijken daar echter steeds dichter op het pand te staan. Men besloot om te verhuizen. Voorwaarde was wel dat dit binnen de regio zou zijn, om het contact met de bestaande klanten te behouden. Toen er een mooi stuk grond in Den Hoorn vrijkwam, een minuut of 10 verderop, was de keuze dan ook snel gemaakt.

In het nieuwe pand moesten ook de nodige verbeteringen worden doorgevoerd. De directeuren zijn daarmee samen met de mensen op de werkvloer aan de slag gegaan. Zij zijn er tenslotte dagelijks mee bezig. Zo is er invulling gegeven aan onder andere ontwerp, routing en logistiek. Verder was het van groot belang dat er in het nieuwe gebouw meer ruimte en licht zou zijn. En CM Staal zette in op duurzaamheid en een efficiënte inrichting. Concreet betekent dat: gasloos, warmtepompen, vloerverwarming, ook in de hal en in de toekomst wellicht zonnepanelen.

Zoals directeur Cees Rijnenberg zei: “Als je de kans krijgt een nieuw pand neer te zetten, dan moet het ook in een keer goed zijn.” Datzelfde gold voor de kranen waar hij zich zelf over zou ontfermen.

De weg naar de nieuwe kranen

Cees begon met het verzamelen van zoveel mogelijk informatie. Zowel bij fabrieken, als in de handel. Uiteindelijk zijn verschillende kranen en offertes van diverse leveranciers de revue gepasseerd en is Cees uitgekomen bij de kranen van OMIS. OMIS is een robuust merk dat hard aan de weg timmert en gelooft in design en moderne techniek zonder concessies te doen aan de kwaliteit of onnodig ingewikkeld te worden.

Aan de basis van het eerste contact van Optima met OMIS stond Arnoud Hooymeijer, een echte techneut. Hij maakte de voordelen van deze kranen inzichtelijk voor Optima.

Optima Kranen Omis bij CM Staal

Snelheid en eenvoud

Het hijsen, kat- en kraanrijden van de kranen is frequentiegestuurd. Daarnaast kunnen de kranen met een deellast (tot ca. 20% van de hijscapaciteit) 50% sneller dan de hoogste snelheid. Zo kunnen de kranen bij CM staal een maximale kraanrijsnelheid behalen van 60 meter per minuut. Dat staat gelijk aan stevig doorlopen. Peter Breedveld, Breedveld Groep: “Een snelle kraan, zeker in de staalhandel, maakt echt het verschil.” Deze kranen onderscheiden zich in hun eenvoud. Ze werken met weinig losse onderdelen en er is niet onnodig veel software gebruikt. Daardoor krijg je weinig te maken met uitval.

Kwaliteit, innovatie en duurzaamheid

Bij de kranen die OMIS levert, zie je dat de kwaliteit centraal staat. Daarbij komt de robuustheid waardoor de kranen relatief minder onderhoud nodig hebben. De kranen zijn bewust zwaarder uitgevoerd om meer last te kunnen dragen. Daardoor is de kraan steviger en stabieler. Met de laatst ontwikkelde takel werd zelfs zeven maal de verwachte FEM-klasse behaald. Verder wordt de elektronica van het Franse Schneider gebruikt. Deze is wij verspreid beschikbaar, onder andere bij bedrijven zoals de Technische Unie. Daarbij is OMIS open source. Zo kun je snel schakelen wanneer er toch onderhoud nodig is.

Bovendien is het straks mogelijk om met de kranen zelf stroom op te wekken wat een aanzienlijke winst betekent op het gebied van duurzaamheid. OMIS werkt er hard aan om deze visie realiteit te laten worden. Het mooie is dat dit ook toegepast kan worden bij reeds geplaatste kranen. Martijn Feijen, Optima Kranen: “We kunnen hier nog niet direct een datum op plakken, maar er lopen al testen.”

Automatisering

Het systeem van OMIS bouwt voort op standaard staalrekken, alleen worden deze modulair opgebouwd zodat ze ook opgestapeld kunnen worden. Met behulp van een koppeling met het ERP-systeem worden vervolgens ’s nachts de orders voor de volgende dag voorbereid. Zo heb je uiteindelijk minder mensen nodig en kun je overdag een stuk efficiënter te werk gaan. Uiteindelijk speel je zo dus met automatisering en digitalisering in op een tekort aan personeel, wanneer dit nodig zou zijn.

effieciënt logistiek personeel CM Staal kranen

Ruimte, licht en efficiëntie

Wat hebben het nieuwe pand en de nieuwe kranen CM Staal nu werkelijk gebracht? Uit de eerste reacties van de medewerkers bleek al dat het nu vele malen comfortabeler werken is. De ruimte en het vele licht dragen daar ook aan bij. Er is zelden tot nooit sprake van storingen. En het is ook veel efficiënter werken. “Het ruime gevoel en het vele licht zijn echt top. En met de nieuwe kranen werken we toch al snel 70 á 80% efficiënter. Een hele vooruitgang dus.”, zo krijgen we te horen.

Met een efficiënte inrichting kun je je dus verbeteren op het gebied van logistiek, duurzaamheid én personeel. Vergeet daarbij niet om de samenwerking op te zoeken, want samen sta je sterk!
We danken Cees, Peter en Martijn hartelijk voor dit kijkje achter de schermen. Meer weten over deze samenwerking? Neem dan gerust contact op met CM Staal of Optima Kranen.

Ook staalnieuws delen?

Maakt jouw organisatie ontwikkelingen door op een of meer van onze thema’s en wil jij jouw verhaal ook delen? Meld je dan bij ons via info@staalfederatie.nl!