Steel Solutions international: ‘Wij zijn altijd op zoek naar het synergie-effect’

7 juli 2022

SSi Steel Solutions international, een high-end staalsnijbedrijf uit Dordrecht dat gespecialiseerd is in snijwerk met hoge kwaliteitseisen. Hans Ritmeester, managing director, in gesprek met de Koninklijke Staalfederatie over zijn bedrijfsvisie, de bijzondere samenwerking tussen verschillende identiteiten en de toekomst: “Plezier en flexibiliteit zijn de sleutelwoorden.”

SSi Steel Solutions international is gespecialiseerd in autogeen snijden, (fijn) plasmasnijden, lasafschuiningen en waterstraalsnijden. Ze beschikken over vier eigen productiehallen met een capaciteit van acht snijmachines en een hijscapaciteit van 50 ton. Hans is ruim 30 jaar werkzaam binnen de staalindustrie en heeft zich altijd bezig gehouden met het verkoopproces. Verkoop is dan ook gelijk zijn grootste hobby. Sinds 2006 is Hans werkzaam voor SSi Steel Solutions international: “Ik ben hier begonnen met de intentie om het ooit over te nemen. Dit lukte uiteindelijk in 2017 en sindsdien sta ik aan het roer.”

Mkb, snel en flexibel!

SSi Steel Solutions international is continu op zoek naar waar waarde en continuïteit toegevoegd kan worden aan de producten, diensten en processen. “Naast het snijden zijn we ook gaan frezen, boren, en lasersnijden en dat heeft tot grote successen geleidt” zegt Hans. “Autonome groei is voor ons geen doelstelling. Wij zijn groot genoeg om grote projecten binnen de Benelux aan te kunnen maar ook klein genoeg om heel snel te kunnen schakelen. Binnen dat speelveld bewegen we ons prima. De wens is er ook niet om groter te worden, wij groeien liever in de breedte.”

De groei in breedte heeft zich inmiddels zichtbaar vormgegeven door de komst van twee zusterondernemingen: Sideron en Kroon Metal Technology (KMT). Samen leveren zij vanuit Dordrecht een totaaloplossing voor plaatbewerking.

“KMT is gespecialiseerd in laserwerk, zetwerk en diverse machinale bewerkingen en Sideron in waterstaalsnijden en heeft speciale bewerkingen die we binnen de andere twee ondernemingen niet kennen. Zo is elk bedrijf een aanvulling op het totaal pakket. Zo profileren we ons en weten we ons te onderscheiden van onze concullega’s.”

Maar er zijn nog twee verschillen waarmee SSi Steel Solutions international zich weet te onderscheiden. “Waar we zien dat collega’s meer slachtkracht hebben in voorraad of capaciteit, worstelen ze ook met een langere levertijd. Onze capaciteit is kleiner waardoor we flexibel zijn en snel kunnen schakelen. Wij willen echt een mkb’er blijven en binnen een uur kunnen beslissen of we die ene klus wel of niet kunnen maken. We kunnen heel makkelijk en snel meebewegen met de vraag vanuit de markt. Daarnaast proberen we een totaal pakket te leveren. Veel van onze collega’s specialiseren zich in een bepaald product waardoor ze ook weleens nee moeten verkopen. Wij willen dus eigenlijk geen specialist zijn en zoeken de samenwerking op.

3-in-één
Drie bedrijven met ieder een eigen identiteit en kracht. Zo omschrijft Hans de unieke samenwerking tussen SSi Steel Solutions international, KMT en Sideron. “Deze samenwerking is een perfect voorbeeld van het synergie-effect: wat kunnen we samen bereiken in plaats van afzonderlijk te opereren.”

Als een opdracht binnenkomt wordt er bekeken bij welk bedrijf deze het beste past. “Als we bijvoorbeeld een opdracht binnen krijgen voor dik snijwerk, kijken we gelijk of we nog meer voor de klant kunnen betekenen. Meestal bestaat een opdracht uit meerdere onderdelen. Neem bijvoorbeeld beweegbare bruggen, daar zijn ook altijd contragewichten voor nodig en die tak van sport beheerst Sideron heel erg goed.”

Om het samenwerkingsproces tussen de drie bedrijven te vereenvoudigen is Hans samen met zijn collega’s bezig om op dezelfde software over te gaan. “De koppeling van systemen is best een uitdaging. We nemen dan ook de tijd voor het proces. Ooit worden we misschien wel één identiteit als alles goed functioneert en volledig gedigitaliseerd is, maar dat zal de tijd leren.”

Plezier en flexibiliteit zijn de sleutelwoorden.

Door de samenwerking met de zusterbedrijven kent de bedrijfscultuur ook verschillende cultuurverschillen maar vraagt het vooral om flexibiliteit. “Je hebt willen en kunnen. Met een opleiding of training kun je heel ver komen maar als de wil ontbreekt dan wordt het nooit wat. Werken voor SSi Steel Solutions international, KMT of Sideron betekent het dat je soms in twee of drie ploegen moet werken en dat geldt niet alleen voor productiemedewerkers. Iedereen moet mee willen meebewegen met de hectiek van dag.

Daarnaast moet iemand het naar zijn zin hebben. Als iemand niet met plezier naar zijn werk gaat dan zit hij vooral zichzelf in de weg. Dat probeer ik mensen ook echt voor te houden. Soms vertrekken er mensen waar ik persoonlijk echt van baal, maar als hij/zij daar nou gelukkiger van wordt dan moet je daar naar luisteren.”

Sinds KMT vorig jaar verhuisde van Wijchen naar Dordrecht bracht het ook nieuwe werknemers met zich mee. Mensen moeten aan elkaar wennen, maar ook zijn de bedrijfsprocessen en cultuur anders. Toch kiezen de medewerkers om te blijven. “Van de vijftien man die voorheen werkzaam waren voor KMT in Wijchen rijdt er nu nog dagelijks twaalf werknemers naar Dordrecht. Ik had als werkgever verwacht meer werknemers te verliezen, maar ondanks de afstand, willen ze voor ons blijven werken.

“Als je van elkaar kunt leren, waarom zouden we dan allemaal hetzelfde wiel moeten uitvinden?”

Berentrots
Hans is berentrots op zijn bedrijf. Ze hebben moeilijke tijden gekend die ze samen met werknemers, klanten en leveranciers hebben doorstaan. “In 2008 liet een van de toen twee huidige eigenaren zich uit het bedrijf kopen. De andere eigenaar heeft de verkoop gefinancierd maar toen brak in 2009 de crisis uit. Alles verliep moeizaam en dat heeft uiteindelijk geleidt tot het faillissement van SST Staalsnijtechniek. We hebben toen met een aantal medewerkers een paar nachten doorgehaald om een plan te maken, want met het bedrijf zelf (het snijbedrijf) was niets mis. In twee weken tijd hebben we een doorstart kunnen realiseren.” Leveranciers, klanten en medewerkers bleven en hadden het volste vertrouwen in deze doorstart. “Een groot geluk, want zonder dat vertrouwen hadden we het nooit gekund. Onze tak van sport is kapitaal- en werkintensief, als een van de partijen zich had teruggetrokken was het een kansloze missie geweest.” Henk weet ook wat het geheim is geweest. “We hebben altijd open en duidelijk communiceert naar onze leveranciers toe om de verwachtingen te managen. Dat heeft zoveel vertrouwen gegeven dat ze ons wilde helpen en zijn gebleven. Een mooie basis om door te pakken en daar zijn we heel trots op.”

Samen vooruit

Grote ambities om de wereld te veroveren zijn er op dit moment niet. Hans kijkt niet te ver vooruit en vooral naar zichzelf. “Tuurlijk willen wij weten wat onze collega’s doen zijn en luisteren we naar de vraag vanuit de markt. We gaan uit van onze eigen kracht. De weg die we zijn ingeslagen zit nog vol met mogelijkheden om jarenlang succesvol te blijven. Wat er om ons heen gebeurt hebben we dan ook geen grip op. Recentelijk hebben we een bedrijf overgenomen die we waarschijnlijk gaan toevoegen aan ons bedrijfsbestand. We breiden dus voornamelijk uit door bedrijfsovernames. Ik geloof meer in samen dan tegen elkaar.

Dat is dan ook gelijk de reden waarom SSi Steel Solutions international lid is geworden van de Koninklijke Staalfederatie. Als je van elkaar kunt leren, waarom zouden we dan allemaal hetzelfde wiel moeten uitvinden? Ook is Hans benieuwd naar de bedrijfscultuur binnen de branchevereniging. “De staalwereld is erg traditioneel, maar tegelijkertijd willen we ook voorruit. Ik hoop op een open communicatie en dat we samen de ontwikkelingen die op ons afkomen aan kunnen gaan.