Van constructies en afwerking van gebouwen tot trappen en bruggen. Overal waar je kijkt, zie je staal. Dat is ook niet vreemd want een staalconstructie biedt perspectief op diverse gebieden in alle ‘levensfasen’ van het gebouw: ontwerp, productie, ruwbouw, afbouw, gebruik én hergebruik.

Het Cluster Bouw van de Koninklijke Staalfederatie zet zich in voor het verantwoord gebruik van staal in de bouw. Het promoten van staal, het delen van kennis, het ontwikkelen van nieuwe producten en het financieren van projecten. Daarbij gaat het cluster het gesprek aan met de verschillende disciplines binnen de bouw en zoekt graag de (keten)samenwerking op.

“Onze activiteiten zorgen ervoor dat het aandeel staal in de bouw wordt vergroot”

Projecten en activiteiten

Cluster Bouw draagt bij aan de financiering van projecten van bijvoorbeeld Bouwen met Staal, Nederlands Vereniging Toeleverende Bouwmaterialenindustrie (NVTB) en de Ketenbeleidsgroep. De projecten hebben als gezamenlijk doel om het aandeel van staal in de bouw te vergroten.

Project Sprinklerinstallaties

Bouwen met Staal is een vereniging die bijdraagt aan de promotie van staal bij stakeholders die invloed hebben op het gebruik van staal in de bouw. Beton en hout zijn de grootste concurrenten van staal. Het is dus belangrijk dat staal terugkomt in de bouwbestekken. Samen met de branchevereniging voor sprinklersinstallaties is er een gezamenlijk project tot stand gekomen dat bijdraagt aan positie van staal in constructies dan andere bouwmaterialen.

Project Productkaarten

De Nationale Milieudatabase is gevuld met productkaarten en berekeningen van materialen die up-to-date moeten blijven. In deze database dient staal -zeker in tijden van verduurzaming- goed naar voren komen. Samen met de brancheverenging Samenwerkende Nederlandse Staalbouw (SNS) heeft het bouwcluster productkaarten vernieuwd. Dit om staal maximaal als circulair product te benutten zodat het voorgeschreven kan worden in de bestekken. Het omsmelten van schroot is een elektrisch proces. Door het gebruik van groene stroom verduurzaamt het product. Gezien de circulaire ambities van de overheid is dit een belangrijk onderwerp.

Thema’s

Duurzaamheid, hergebruik en CO₂-reductie. Belangrijke thema’s waar het cluster druk mee bezig is. Samen met de keten strijdt het bouwcluster voor een duurzamer imago van staal. Juist om bewustwording bij (lid)bedrijven te creëren, maar ook bij fabrikanten die de productieprocessen kunnen verduurzamen.

Bijeenkomsten

Cluster Bouw komt eens per twee maanden bij elkaar om te praten over belangrijke thema’s, ontwikkelingen en trends binnen de sector. Tijdens deze bijeenkomsten wordt er gesproken over de inkoopontwikkelingen per productiegroep en wordt er een gastspreker uitgenodigd om te praten over actuele onderwerpen. De gastsprekers hebben affiniteit met de staalhandel, staalbouw, schroot (voormateriaal voor staal) of machinebouw.

Het bouwcluster hecht veel waarde aan deze bijeenkomsten. De concullega’s leren elkaar goed kennen, weten waar de bedrijven goed in zijn en waar ze voor staan. In 2019 was het cluster op bezoek bij een vooruitstrevende staalhandel in Duitsland. Voor 2022 stond er tijdens de Tour De France een reis naar Frankrijk gepland waarbij het bouwcluster op bezoek ging bij een aantal staalhandelaren.

Ketenoverleg Duurzame Metaalbouw

De bouw kan sneller verduurzamen en circulair worden als metaal niet langer wordt gerecycled maar hergebruikt. De inzet van 75% hergebruikt staal bijvoorbeeld kan de COemissie met ca. 50% verlagen. Henk Reijnders voorzitter van het Ketenoverleg Duurzame Metaalbouw: “Om staal opnieuw te gebruiken moet het gekeurd worden met een CE keurmerk. Maar dat is te complex en moet simpeler. Het hergebruik van metaalproducten zoals stalen balken, buizen en gevelpanelen kan dan verder omhoog”.

In het Ketenoverleg Duurzame Metaalbouw (KDM) is de metaalsector vertegenwoordigd, van staalproductie tot metaalrecycling. Bij de KDM zijn aangesloten: Koninklijke Metaalunie, FME, Koninklijke Staalfederatie, Samenwerkende Nederlandse Staalbouw, Brandveilig Bouwen Nederland, Metaal Recycling Federatie en de bedrijven Allpro, Salzgitter Mannesman Staalhandel en Tata Steel Nederland. Er is een intensieve samenwerking met de kennisinstituten Adviescentrum Metaal en Bouwen met Staal.

KDM verspreidt en promoot de activiteiten en resultaten via de aangesloten bedrijven, (branche)organisaties en hun kanalen. Van januari 2022 zijn diverse projecten en onderzoeken ondergebracht op de website duurzamemetaalbouw.nl.  De visie van KDM is dat metalen een goede bijdrage kunnen leveren aan het verduurzamen van de gebouwde omgeving en circulariteit. De KDM richt zich op drie soorten projecten: duurzaamheid, brandveiligheid en adaptiviteit. Als gebouwen eenvoudiger een tweede of derde functie kunnen krijgen hoeven ze niet gesloopt te worden. Henk Reijnders: “Circulair bouwen is een uitdaging. Het vraagt om anders werken, niet slopen maar demonteren, anders produceren en zelfs ontwerpen. Bedrijven kunnen dat niet alleen maar we moeten gaan samenwerken in ketens”.

Agenda

In dit overzicht vind je de aankomende activiteiten van de cluster Bouw. Deze zijn voor alle leden toegankelijk.

Cluster bouw

1 oktober 2024, 13:00 - 15:00

Experts in het cluster

Doelstellingen Cluster Bouw

Cluster Bouw levert een actieve bijdrage aan een gunstig vestigingsklimaat van de Nederlandse maakindustrie. Dit door:

  • Het promoten van staalgebruik in de bouw
  • Bekendheid vergroten van staal door bewustwording te creëren
  • Het inspelen op het thema circulariteit
  • Het uitwisselen van kennis en ervaringen

Wil jij bijdragen aan ons Cluster Bouw?

Cluster Bouw werkt aan de promotie van staal binnen de markt. Dit cluster bestaat uit leden die elk voor zich specifieke kennis en ervaring hebben met de staalhandel in de bouw. Met ons cluster willen we niet alleen kennis delen, financieren we ook verschillende projecten en oefenen invloed uit op richtlijnen en voorschriften. We komen regelmatig samen om te overleggen, nieuwe kennis op te doen door verschillende sprekers uit te nodigen en te praten met belanghebbenden.

Wil jij bijdragen aan onze cluster? Wil jij spreken tijdens een van onze bijeenkomsten? Of heb je een specifieke vraag? Neem dan contact met ons op!

Naam(Vereist)
Mijn contactverzoek heeft betrekking op:
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.